Bijna afgestudeerd? Je staat er niet alleen voor!
06/02/2023

Als je in Vlaanderen woont dan ben je verplicht om je in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB. Heb je hulp nodig tijdens jouw sollicitatieproces of weet je nog niet goed welke job juist bij jou past?

De VDAB helpt je mee!

Je kan telefonisch contact opnemen via 0800 30 700 (gratis) of langsgaan bij een bemiddelaar. Zo helpen ze jou verder met onder andere:

Hoe kan je inschrijven als werkzoekende?

Je kan je online inschrijven als werkzoekende of bellen naar het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur). Kies voor de werksituatie 'Ik ben pas van school of pas afgestudeerd, en start mijn beroepsinschakelingstijd'.

Ik ben ingeschreven… wat nu?

Via jouw account van de VDAB kan je aan de slag. Je krijgt er tips en opdrachten om je te helpen in jouw zoektocht naar een eerste job. Sommige van deze opdrachten zijn verplicht en je hebt een maand de tijd om ze af te werken.
Bekijk hier wat jouw rechten en plichten zijn tijdens de beroepsinschakelingstijd: https://www.vdab.be/rechtenenplichten/jongeren 

Beroepsinschakelingstijd wat is dat?

Als je afstudeert, ontvang je niet direct een uitkering. Je doorloop eerst een beroepsinschakelingstijd. Deze periode duurt een jaar. Indien je na dat jaar nog geen werk hebt gevonden én twee positieve evaluaties kreeg van de VDAB in verband met je zoekgedrag kan je een inschakelingsuitkering aanvragen. Opgelet: deze uitkering is voor - 25 jarigen. Wie langer studeert, heeft hier geen recht op. Wat uiteraard niet betekent dat je geen gebruik kan maken van de diensten van de VDAB.

Ik heb een job gevonden!

Heb je een voltijdse job? Dan zullen ze jou automatisch uitschrijven als werkzoekende bij de VDAB.
Gaat het over een deeltijdse job of een interim opdracht? Bekijk hier wat je dan moet doen.

Succes!

bijna_afgestudeerd